Haapasaaren esittely - Merivartioasema

Useimmissa Suomenlahden saarissa on harrastettu omien kalastustuotteiden viennin lisäksi myös varsinaista merenkulkua. Käytännössä II maailmansota lopetti rahtipurjehdukset, mutta vielä 1940-luvulla rakennettiin Haapasaaressa kaljaasi Vellamo, joka huolehti mm. puolustusvoimien linnakesaarien halkohuollosta 1960-luvun alkupuolelle asti. Rahtipurjehduksen lisäännyttyä rakennettiin Haapasaaren oma tulliasema vuonna 1863. Sen suunnitteli arkkitehti A. H. Dahlström, joka on tunnettu majakoiden sekä mm. Helsingin Kappeliravintolan suunnittelijana. Tullilaitos hoiti merialueiden valvonnan vuoteen 1930 asti, jolloin perustettiin merivartiolaitos. Nyttemmin Rajavartiostolaitoksen alaisuudessa on palattu osittain vanhoihin tehtäviin mm. passi- ja tullitarkastustenmuodossa.

Merivartioaseman alueella ei voi kuitenkaan asiatta vierailla, joten vanhalta kunnantalolta kannattaakin seuraavaksi lähteä tanssilavalle.

merivartioasema