Haapasaaren esittely - Puokki

Suurin osa saaren suvuista ja taloista periytyy yli 300 vuoden aikana harjoitetun luotsitoiminnan ajoilta. Sen ajan huomat­tavin muistomerkki on haapasaarelaisten rakentama, vuonna 1862 valmistunut tähystys- ja merkinantotorni PUOKKI. Luotsitoiminnan siirryttyä lopullisesti vuonna 1966 mantereelle Puokki jäi Puolustusvoimien hallintaan. Puokkiin ja kasarmin alueelle tutustuminen on luvanvaraista. Haapasaaristo on ollut merkittävä laivaston tukialue jo 1500-luvulta lähtien. Kiinteitä linnakkeita Rannikkotykistö alkoi rakentaa Haapasaaristoon jo ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Nykyisin Puolustusvoimat vaikuttaa sekä pääsaaressa Puokin alueella, jossa on merivalvonta-asema, että Vanhankylänmaassa.

Saaren asukkaille Puolustusvoimien kelirikkoajan huoltoliikenne on ollut ja on yhä edelleenkin erityisen tärkeä.

Haapasaaren puhelinnumeroita:
Osuuskauppa             (05) 260 0227